Ångest och fysiska besvär

Psykisk ohälsa handlar om att må dåligt på insidan, men ibland kan psykiska problem även leta sig ut till det fysiska. Vanliga besvär är till exempel hjärtklappning, svettningar och smärtor. Om man lider av svårt ångest är det till exempel vanligt att få kraftiga svettningar och svårt med andningen. Nedanför ska vi gå i genom de vanligaste psykosomatiska symtomen och hur man kan underlätta dem.

Ångest och svettningar

Även om ångest främst orsakar besvär på insidan, så kan annan problematik uppstå. Vid stark ångest är det till exempel vanligt att besväras av svettningar, vilket tyvärr kan synas utåt och förvärra ångesten. Anledningen till svettningarna beror på att kroppstemperaturen brukar höjas vid intensiv oro. För att underlätta detta kan det vara bra att använda deodorant, där ett bra alternativ är att införskaffa en elizabeth arden deo, som gör att svettlukt döljs och ersätts av en fräsch doft. Andra sätt att dölja svettningar är att försöka lugna ned sig med djupa andetag, hålla en hälsosam kroppsvikt och motionera ofta. Men det kan också hjälp att bära ljusa och luftiga kläder, så att inte svettfläckarna blir alltför tydliga för omgivningen. Om det är sommar kan du även skylla på de höga temperaturerna.

Ångest och smärta

Utöver svettningar är det inte ovanligt att människor som drabbas av stark ångest får olika typer av smärtor. Den vanligaste smärtan är en migränliknande, alltså en huvudvärk som går runt panna och ögon främst. Detta är vanligast bland kvinnor, då ångest har en tendens att förändra hormonnivåerna – vilket forskning har sett kan vara sammankopplat med huvudvärk. Även smärta i bröstkorgen är vanligt förekommande.

Ångest, andningssvårigheter och hjärtklappning

Då många med ångest även upplever svårigheter med andningen kan alltså smärta vid bröstpartiet uppstå. Många blir då rädda och tror att de fått problem med hjärtat, men oftast är det bara upplevelsen av andnöd som skapar smärtan. Då även hjärtklappning ofta upplevs i relation till stark ångest, kan en drabbad även tro att de kanske upplever en hjärtattack. Vid till exempel en panikångestattack är det vanligt att man känner sig nära döden – då är det viktigt att sätta sig ned, ta djupa andetag och försöka stänga ute yttre stimuli.

Kom slutligen ihåg att det alltid bra att ha någon i din närhet som är medveten om din ångest, så du har någon att vända dig när det krisar. Det kan vara alltifrån en vän, en familjemedlem eller en vårdkontakt.